Kuvapankit, tekijänoikeus ja uudet kotisivut

Kuvapankit ja tekijänoikeus uusien kotisivujen suunnittelussa

Mietitkö uusien kotisivujen (ja/tai kuvapankkikuvien) hankintaa tai etsitkö vain uusia kuvia blogiin?

Varmasti tiesitkin jo, että et voi käyttää kotisivuilla, some-julkaisuissa, videoissa tai missään muussakaan mainonnassa valokuvia tai videoita, joihin sinulla ei ole käyttöoikeutta.

Tarkistathan aina kuvien lähteestä ovatko kuvat (tai video) kaupallisesti täysin vapaasti hyödynnettävissä esimerkiksi yrityksesi kotisivuilla, vai liittyykö kuvien käyttämiseen jotain rajoituksia.

Ainoastaan silloin lupaa ei tarvitse pyytää, jos kuvaaja on sallinut kuvan käyttön niin sanotulla Creative Commons -lisenssillä.


Varmasti tiesitkin jo, että et voi käyttää kotisivuilla, some-julkaisuissa, videoissa tai missään muussakaan mainonnassa valokuvia tai videoita, joihin sinulla ei ole käyttöoikeutta.Laurentium Oy

Kuvien tekijänoikeus

Tekijänoikeus suojaa luovan työn tekijöitä ja heidän teoksiaan. Tekijänoikeuslaki suojaa mm. valokuvaajien oikeutta omiin kuviinsa.

Tavallisten valokuvien suoja-aika on 50 vuotta ja valokuvateosten 70 vuotta tekijän kuolinvuoden päättymisestä.

Lain mukaan tekijällä on yksinomainen oikeus määrätä teoksesta.

Valokuvaajan yksinoikeus sisältää:

  • oikeuden valmistaa kappaleita
  • saattaa valokuva yleisön saataville
  • oikeuden määrätä valokuvan muuntelemisesta

Taloudellisten oikeuksien lisäksi tekijällä on teokseensa aina myös moraaliset oikeudet; isyysoikeus ja respektio-oikeus.

Isyysoikeus

Isyysoikeudella tarkoitetaan sitä, että hyvien tapojen mukaisesti tekijän nimi tulee mainita aina kun teos julkaistaan tai esitellään. Toki tekijällä on myös oikeus kieltää nimensä mainitseminen teoksen yhteydessä.

Respektio-oikeus

Respektio-oikeudella rajoitetaan teoksen muuntamista. Teoksen taiteellista arvoa ei saa loukata esittämällä tai julkaisemalla teos sellaisessa yhteydessä, joka voisi loukata tekijän arvoa.

Moraaliset oikeudet ovat luovuttamattomat, toisin kuin teoksen taloudelliset oikeudet.

Voit lukea lisää tekijänoikeuksista Kuvaston sivuilta sekä ladata & lukea Tekijänoikeusoppaan Finnfoton sivuilta.

Kuvien valinta ja käyttäminen

Sopivien kuvien etsiminen vie monesti paljon aikaa. Vastaamalla muutamaan kysymykseen työ hiukan helpottuu (ja ehkä nopeutuu), kun tietää mitä on etsimässä.

  • Mihin tarvitsen kuvan?
  • Minkälainen kuva tukisi tarinaani?
  • Mikä on kuvan käyttötarkoitus? Tunnelmakuva, jokin yksityiskohta, jne?
  • Minkä värinen kuvan pitäisi olla, jotta se sopii kotisivuille tai mainosmateriaaliin?

Kuvilla on aina iso merkitys kaikessa viestinnässä. Kuvat herättävät huomiota, luovat yleisen tunnelman. Kuvat joko houkuttavat lukijan jatkamaan, tai pahimmassa tapauksessa karkoittavat hänet pois esimerkiksi yrityksesi kotisivuilta.

Siksi kuvien valintaan kannattaa panostaa ja ostaa lisenssejä myös maksullisiin kuvapankkeihin hyvän lopputuloksen varmistamiseksi.

Olisi sääli pilata muuten hyvät kotisivut, mainos tai markkinointimateriaali säästämällä muutama euro tai kymppi käyttämällä "melkein hyvää ilmaista kuvaa", vai mitä?

Ilmaiset kuvapankit

Ilmaisten kuvapankkien kuvia voi vapaasti hyödyntää kaupallisen mainosmateriaalien ja kotisivujen kuvittamiseen tai mihin tahansa muuhunkin mainontaan.

Tässä listattuna muutamia ilmaisia kuvapankkeja, joihin olemme vuosien saatossa törmänneet.

Maksuttomien kuvapankkien lisäksi on olemassa useita maksullisia kuvapankkeja, joista itse suosimme Adobe Stock-kuvapankkia.


Tarvitsetko apua nettisivujesi kuvittamiseen ja sisällöntuotantoon?

Autamme asiakkaita nettisivujen jatkokehittämisessä tuottamalla laadukasta, hakukoneelle optimoitua sisältöä, ja tarvittaessa voimme myös tehdä yritys- / tuotekuvausta, jotta saatte uusia kuvia hyödynnettäväksi digimarkkinoinnissa.

Lähetä meille yhteydenottopyyntö tai soita puh. 050 480 2449 ja kysy lisää!

 

Sanna Silvola
Yrittäjä