Domain, webhotelli ja mitä muuta tarvitsetkaan kotisivujen tekemiseen?

Mitä tarvitaan kotisivujen tekemiseen? On ihan sama teetkö kotisivut itse, vai teetätkö ne alan ammattilaisella, mutta joka tapauksessa tarvitset kotisivuja / nettisivuja varten

 1. nettiosoitteen
 2. webhotellin
 3. julkaisujärjestelmän
 4. sisältöä sivuillesi

Varaa domain eli nettiosoite kotisivujasi varten | Laurentium Oy

Domain, nettiosoite, url...

Domain eli nettiosoite eli verkkotunnus on sivustosi osoite, joka kirjoitetaan nettiselaimen osoitekenttään (eli URL-kenttään), jotta päästään katsomaan mitä sisältöä ko. sivuilla on.

Verkkotunnus on siis verkkosivusi osoite. Internet-maailmassa näitä osoitteita kutsutaan URL eli Uniform Resource Locator -osoitteiksi.

Lue lisää nettiosoitteen valitsemisesta blogikirjoituksestamme "Verkkotunnus osana yrityksesi brändiä".

Alidomain / subdomain

Verkkotunnukselle voidaan luoda myös nk. alidomaineja eli aliosoitteita. Ne ovat muotoa jokunimi.päädomain.tunnus esim. testausta.laurentium.fi ja tuo alidomain voidaan ohjata samaan tai eri web-hotelliin kuin varsinainen päädomain.

Alidomaineja kannatta hyödyntää esimerkiksi kotisivujen jatkokehityksessä, jotta suuremmat muutokset voidaan tehdä rauhassa "suurelta yleisöltä". Verkkotunnukselle voidaan luoda useita alidomaineja, eikä niistä (kai yleensä) veloiteta mitään.

Kuinka voit varata nettiosoitteen?

Nettiosoitteen voit varata välittäjän kautta. Webhotelleja tarjoavat yritykset toimivat usein myös verkkotunnusten välittäjinä; voit etsiä potentiaalisia yhteistyökumppaneita esim. Traficomin välittäjänhakupalvelusta.

Jos sinulla on jo olemassa nettiosoite, mutta et tiedä kuka on sen välittäjä = kuka voi päivittää osoitteeseen liittyviä tietoja, voit tarkistaa myös välittäjän tiedot Traficomin hakupalvelusta.

Jos taas haluat vaihtaa yhteistyökumppania - pyydä verkkotunnuksesi nykyiseltä välittäjältä nk. välittäjän vaihtoavain, jonka voit toimittaa uudelle taholle, ja he sen avulla ottavat verkkotunnuksen ylläpitoonsa.

Nettiliikenteen ohjaus (nk. DNS-ohjaus)

Nimipalvelujärjestelmä (Domain Name System (DNS) liittyy verkkotunnusten liikenteen ohjaamiseen. DNS-järjestelmä kertoo miltä internetiin liitetyltä palvelimelta selaimeesi kirjoittama verkkotunnus löytyy.

Jotta nettiosoite ohjautuu oikeaan webhotelliin, verkkotunnuksen välittäjä päivittää domainin tietoihin nimipalvelintiedot (esim. yrityksendomain.com ja IP-osoite 123.45.67.890).

Nettiosoite voidaan ohjata joko suoraan tiettyyn osoitteeseen (nk. frame-ohjaus) tai kääntää liikenne ns. kohdeosoitteeseen niin, että sivuston osoite muuttuu osoiteriville (nk. direct-ohjaus). Jälkimmäistä käytetään esimerkiksi tapauksissa, joissa ääkkösellinen osoite ohjataan yrityksen varsinaiseen osoitteeseen, mistä löytyy sisältöä (esim. kylmä.fi kääntyisi osoitteeseen kylma.fi mistä löytyy yrityksen kotisivut).

Webhotelli

Nettisivut tarvitsevat konkreettisesti palvelimen, mihin sivusto pystytetään. Nettisivut eivät siis "leijaile bittipilvessä", vaan niitä varten täytyy olla konkreettinen, käsinkosketeltava palvelin, missä ne sijaitsevat.

Webhotelli (web hosting) on palvelukokonaisuus, missä asiakas saa palveluntarjoajalta levytilaa omia verkkosivujana varten. Usein webhotelliin on liitetty oheispalveluja, kuten verkkotunnus ja sähköpostiosoite. Lue lisää webhotellista Wikipediasta.


Webhotelleissa kannattaa suosia kotimaisia palveluntarjoajia kuten esim. Domain 24/7. Heiltä saat varattua myös domainin.

Klikkaamalla itsesi Domain 24/7 sivulle saamme pienen provision jos päädyt heidän asiakkaakseen.


 

Sisällöntuotanto kotisivuille | Laurentium Oy

Julkaisujärjestelmä

Julkaisujärjestelmä (Content Management System) on yleisnimitys tietojärjestelmälle, ja verkkosivustoista puhuttaessa sillä tarkoitetaan sitä järjestelmää / hallintapaneelia, jolla luodaan ja ylläpidetään verkkosivuston sisältöä.

Julkaisujärjestelmiä ovat mm. WordPress, Joomla, Drupal, Magento. WordPress on tällä hetkellä käytetyin / suosituin julkaisujärjestelmä sekä Suomessa että maailmalla. Syy suosioon on varmasti järjestelmän helppokäyttöisyys.

Sisällöntuotanto

Sitten kun on nettiosoite olemassa, webhotelli ja julkaisujärjestelmä pystytetty - vain sisältö puuttuu.

Sisältöä suunnitellessa kannattaa monestakin syystä pohtia mm.

 • mitä haluat myydä
 • kohderyhmäsi - kenelle haluat myydä
 • tuotteiden / palvelujen myyntiargumentit
 • sinun tarjoamat edut kilpailijoihin nähden
 • miten kuvitat kotisivusi
 • onko sinusta ja henkilöstöstäsi kuvia
 • onko sinulla olemassa oma logo
 • onko sinulla referenssejä / suosituksia julkaistavaksi

Kirjoittaminenhan on kivaa - ja usein koemme, että vain minä itse voin kertoa yrityksestäni ja tuotteistani tai palveluistani. Mutta joskus yrityksen ulkopuolinen taho on hyvä sparraaja - joku joka erottaa metsän puilta. Sinulle selvät asiat saattavatkin ulkopuoliselle olla hepreaa.

Kirjoittamisen lisäksi täytyy vielä pohtia miten kirjoitat. Mikä on yrityksesi "tone of voice" - käytätkö kirjakieltä, huumoria vai tiukkaa asiaa jne.

Ja jotta saisit houkuteltua uusia asiakkaita Googlen kautta - tärkeä osa kokonaisuutta on sisällön optimointi hakukoneelle.

Ei siis ole yhdentekevää mitä kirjoitat tai miten kirjoitat.

Sisällöntuotanto • Copywriting | Laurentium Oy


Tarvitsetko apua kotisivujen / nettisivujen toteuttamiseen?

Eihän se kotisivujen tekeminen mitään rakettitiedettä ole, mutta on toki monta teknistä, visuaalista ja sisällöntuotantoon liittyvää asiaa, jotka saattavat tuottaa ensikertalaiselle (tai vähän kokeneemmallekin tekijälle) päänvaivaa.

Me olemme paketoineet kotisivut helpoksi kokonaispalveluksi. Hinta sisältää kaiken muun paitsi nettiosoitteen (ja sekin voidaan tilata yrityksesi nimiin yhteistyökumppanimme kautta).

Palvelumme sisältää suunnittelun, toteutuksen, tarvittaessa sisällöntuotannon, hakukoneoptimoinnin, webhotellin sekä teknisen ylläpidon julkaisun jälkeen.

Lähetä meille yhteydenottopyyntö tai soita puh. 050 480 2449 ja kysy lisää!

Sanna Silvola
Yrittäjä