Saavutettavuus kotisivujen sisällöntuotannossa

Saavutettavuusvaatimuksia ja siihen liittyviä ohjeita ylläpitää The Word Wide Web Consortium, joihin kotisivupalvelujen tuottajat ja sisällöntuottajat törmäävät väkisinkin.

Mielestäni moni saavutettavuuteen liittyvä asia on jo itsessään hyvää webbisuunnittelua, mutta on niissä vaatimuksissa myös paljon yksityiskohtia ja teknisiä vaatimuksia.

Saavutettavuusvaatimuksissa käsitellään monipuolisesti verkkosivujen sisältöä, visuaalisuutta ja teknistä toteutusta, mutta tässä blogitekstissä nostan esille asioita mitä olisi hyvä muistaa, kun kirjoitat kotisivuille uutta sisältöä tai päivität jo olemassa olevaa.

Systemaattiset linkit

Käytä linkkien osalta systemaattisesti samaa tapaa koko sivustolla. Samaan kohteeseen osoittavat linkit tulisi kirjoittaa aina samalla tavalla. Saavutettavuusvaatimusten mukaisesti kävijän tulee ymmärtää ennen linkin klikkaamista mitä siitä tapahtuu.

Hyvä linkkiteksti toimii ja on ymmärrettävä, vaikka sen irrottaisi kontekstista!

Päätä, avataanko linkit aina uuteen ikkunaan vai ei - ja lisää linkit samalla logiikalla kautta linjan.

Kuvien vaihtoehtoinen teksti

Jos sivustolla käytettävät kuvat ovat olennaisia sisällön ymmärtämisen kannalta, vaihtoehtoisen tekstin pitäisi kuvata mitä kuvassa on. Optimoinnissa hyödynnettävää alt-tekstiä käytetään saavutettavuuden osalta siis eri tavalla - mikä on näkyvyyden kannalta toki haasteellista.

Saavutettavuus ja optimointi eivät siis kulje käsikädessä. Jos sivusto kuuluu digipalvelulain piiriin, on saavutettavuus huomioitava ensisijaisesti, ja optimointi on vasta toissijainen kriteeri.

Tekstin muotoilu ja tekstityylit

Käytä systemaattisesti otsikko- ja leipätekstimuotoilua. Jos kopioit sisältöä esim. word-dokumenteista, muista liittää tekstit muotoilemattomina. Käytä harkiten lihavointia, kursivointia ja alleviivauksia.

Ruudunlukijat näkevät koodista otsikot, ja navigointi on vaikeaa / mahdotonta jos otsikkotägejä ei ole käytetty oikein.

Käytä listauksissa listamerkintöjä, älä tekstimerkkejä kuten ranskalaisia viivoja tai numeroita. Tekstityyli helpottaa ruudunlukijaa käyttävää kävijää.

Muista kielioppisäännöt!

Erityistä huomioita kannattaa kiinnittää mm. päivämäärien ja lukusanojen kirjoittamiseen. Jos unohdat jälkimmäisen pisteen päivämäärästä (vrt. 3.3. ja 3.3), ruudunlukuohjelma ei tunnista päivämäärää vaan lukee numerot lukuna.

Ruudunlukija ymmärtää luvut lukuina, ei numeroina, jos esim. 1 222 000 on kirjoitettu kielioppisäännön mukaisesti välilyönneillä eikä esim. ilman välilyöntejä tai pilkuilla eroteltuna (1222000 tai 1,222,000).

Tämä kielioppisääntö on myös visuaalisesti hyvä ja käyttökelpoinen!


Kuinka voisimme olla avuksi?

Lähetä meille yhteydenottopyyntö tai soita puh. 050 480 2449 ja kysy lisää!

Sanna Silvola
Yrittäjä